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J. George Sotter, P.E., Ph.D.
President

Sotter Engineering, Consultants
26705 Lorna Verde

Mission Viejo, CA 92691-6055

Dear Mr. Sotter:

Thank you for your letter dated April 20, 2011 following-up to the reply from
Nancy Starnes to your March 12, 2011 letter. Ms. Starnes has asked me to
respond to your most recent letter. As you may know, the very first
accessibility standard developed in the United States, ANSI A117.1-1961
included a requirement that floors be “nonslip”. More recent editions of this
standard require walking surfaces to be “slip-resistant™. Since 1961 no
specific values have been established in the ANSI A117.1 to measure slip-
resistance. The Access Board’s guidelines are based on the 1986 edition of
the ANSI A117.1 Standard and are harmonized with the 2003 edition. The
International Code Council (ICC) references the 2003 edition in Chapter 11 of
the International Building Code (IBC) which is used in all fifty states.

In 1988, prior to the 1991 publication of the Americans with Disabilities Act
(ADA) Accessibility Guidelines, the Board funded research that included a
limited sample of individuals with mobility impairments. The project
attempted to quantify the amount of friction needed by the subjects during
walking trials. Based on this research, the Board attempted to clarify the term
“slip-resistant™ as used in the guidelines and the ANSI A117.1 Standard. As
Ms. Starnes mentioned in her previous letter, we did not reference a standard
for slip-resistance in our 1991 guidelines. However, we did include a non-
mandatory appendix note based on the recommendations in our research
project. Later, in the 2004 edition of the Board’s guidelines, we rescinded this
advisory material. Consistent with that action, we are removing from our
website the technical assistance bulletin on ground and floor surfaces that
references the 1991 guidelines and its advisory note.

Although we understand that you would like the Board to establish a national
standard for slip-resistance, we believe other agencies and organizations are
better positioned to address issues pertaining to general public safety. The
Access Board is authorized to establish guidelines for accessibility, not public
safety. Although our research project suggested that some people with
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disabilities may benefit from a higher coefficient of friction than is typically
provided, we do not plan to establish criteria based on this study alone. To
our knowledge, there have been no further studies pertaining specifically to
the needs of individuals with disabilities. You may know that the
Occupational Safety and Health Administration (OSHA) issued a Notice of
Proposed Rulemaking on May 24, 2010. In part, the rulemaking sought
comment on revisions to Subpart D of 29 CFR part 1910, Walking and
Working Surfaces. OSHA did not propose that walking surfaces be slip-
resistant in accordance with any measurable standard.

We urge you to submit comments to the ICC during their IBC 2012
code development cycle. Costs associated with this process are
minimal. Comments can be submitted on-line and commenters need
not be present at code development hearings. As Ms. Starnes
mentioned in her previous letter, the deadline for code changes is
January 3, 2012. Forms and directions are available at
http://www.iccsafe.org/cs/codes/Pages/cycle.aspx.

If you wish to discuss this matter further, please feel free to contact
Marsha Mazz, the Director of the Office of Technical and
Information Services at (202) 272-0020 or mazz@access-board.gov.
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